יום שבת, 30 ביוני 2012

שירות לאומי


שירות לאומי – התנדבות
רוב אזרחי מדינת ישראל מחויבים לשרת בצה"ל שירות סדיר. יחד עם זאת יש אוכלוסיות שונות אשר מסיבות כאלה ואחרות לא מגויסות לשירות צבאי. אין זה אומר שאין דרך לאפשר להם לתרום למדינה בכל זאת. הכוונה כמובן למסלול של שירות לאומי. שירות לאומי נועד למי שקיבלו פטור משירות צבאי מסיבות שונות.
סיבות אלה יכולות להיות חוסר התאמה פיזי או מנטאלי, השתייכות למגזרים המקבלים פטור באופן חוקי כמו חרדים, בני העדות הערביות השונות וכדומה. שירות לאומי הוא לתקופה של לפחות שנה אחת וניתן להעריכה עד לשנתיים. שירות לאומי נעשה במסגרת מוסדות ממשלתיים או במסגרת עמותות המקובלות על מגדירי המטרות של השירות הלאומי מטעם המדינה.
איפה עושים שירות לאומי ?
שירות לאומי ניתן לעשות במסגרת מוסדות חינוך, מוסדות בריאות שונים, מוסדות הרווחה, מוסדות ביטחוניים שאינם הצבא וכדומה. ההתנדבות היא עבור הציבור הזקוק לעזרה כגון תלמידי בתי ספר, אוכלוסיית גיל הזהב או ניצולי שואה, אנשים מעוטי יכולת או חולים הזקוקים לעזרה מעבר למה שמספקים להם בתי החלולים ומוסדות הבריאות השונים. המתנדבים מקבלים ידע ורוכשים נסיון שבהם יוכלו להשתמש בעוזבם את השירות הלאומי לקראת חייהם העתידיים. בוגרי השירות הלאומי זכאים להטבות דומות לאלה של מחיילים משוחררים בהתאם לתקופת השירות שלהם.

מי יכול לעשות שירות לאומי ?
בנות דתיות שאינן מחוייבות בגיוס יכולות להתנדב לשירות לאומי חוכך גם לגבי כל מי שקיבל פטור משמרות צבאי על פי חוק שירות ביטחון מסיבות שונות. ניתן להתנדב לשירות החל מגיל 17 ועד לגיל 24. במידה והמתנדב מעוניין להתנדב לתקופה גדולה משנה עליו לעשות זאת עד גיל 22 ובמידה ורוצה להתנדב לשנה אחת בלבד ניתן לעשות זאת עד גיל 23. על כל המתנדבים להיות תושבי קבע או אזרחי המדינה.
רוצים להתנדב? קדימה!
מי שמעוניין להתנדב לשירות הלאומי מוזמן לפנות באופן ישיר לאחד מארגוני ההתנדבות המוכרים לשירות לאומי ולקבל את כל הפרטים הנחוצים על מנת לבצע את הליך ההתנדבות ולאפשר לעצמו לתרום למדינה בדרך אחרת, חשובה, מאתגרת ואיכותית לא פחות ממסלול צבאי.

דיסלקציה


דיסלקציה על סוגיה השונים

שנם לא מעט סוגים של ליקויי למידה, אחד מהם הוא דיסלקציה. דיסלקציה מוגדרת כליקוי למידה בו אדם אינו מצליח לקרוא, לעבד ולנתח מידע מתוך טקסט. ניתן לחלק את הדיסלקציה למספר סוגים: דיסלקציה וויזואלית, פונולוגית, לקסיקלית ומשולבת.

דיסלקציה וויזואלית

אנשים עם דיסלקציה וויזואלית לרוב אינם מצליחים למקד את המבט היכן שהם צריכים (בטקסט), הם מתקשים לקרוא מילים שאינן מוכרות להם, לרוב נוטים להתבלבל בקריאה של שתי מילים כאשר המראה הוויזואלי שלהן דומה והם מתקשים לזכור מראה של מילים. אנשים אלה לרוב משקיעים מאמץ רב בניסיון לקרוא ועלולים לסבול ממיגרנות כתוצאה מכך.

דיסלקציה פונולוגית


כאשר מאבחנים דיסלקציה פונולוגית אצל ילדים קטנים הדבר יבוא לידי ביטוי בקושי לנסח עצמם כראוי, קשיים בדיבור ואוצר מילים דל. במקרה של דיסלקציה פונולוגית אצל אנשים מבוגרים יותר, קיימים קשיים בקריאה ואיות, פענוח קול וניסוח לקוי. אנשים בעלי דיסלקציה פונולוגית אינם מצליחים למשל להפריד בין שני צלילים המושמעים אחד אחרי השני במהירות ומקטלגים אותם כצליל אחד. בנוסף, קיים קושי רב בהבנת דברים שנאמרים כאשר קיים רעש רב מסביבם אשר מסיח את דעתם ולא מאפשר להם להתמקד. 



דיסלקציה לקסיקלית

ליקוי למידה מסוג דיסלקציה לקסיקלית מתאפיין בקושי בהבנה  של מילים חדשות ולא מוכרות וכמו כן קושי באיות. כאשר ניתן טקסט לא מוכר בשפה גבוהה לאנשים עם דיסלקציה לקסיקלית, הם יתקשו לקרוא את הטקסט. במידה ויתבקשו לכתוב כמה שורות, יתקשו לעשות זאת ללא שגיאות כתיב.

דיסלקציה משולבת

ישנם אנשים שניתן לאבחן אצלם כמה סוגים של דיסלקציה. הסימפטומים המופיעים אצלם יכולים להיות שייכים לכמה קטגוריות של דיסלקציה וברבים מן המקרים הם יהיו תלויים וישפיעו אחד על השני. הסברה היא כי קיים מנגנון פתולוגי אחד אשר גורם לסימפטומים אלה להופיע והוא הקושי לעבד מידע באופן מהיר ויעיל. לכן, אנשים בעלי דיסלקציה מתקשים לעבד מידע באופן ויזואלי או להבין דברים הנאמרים להם.
יהא אשר יהא סוג הדיסלקציה ממנה סובלים, אין ספק כי אבחון מוקדם של הבעיה, מהווה כלי חשוב להתמודדות נכונה בהמשך.

יום שני, 11 ביוני 2012

שירות לאומי לבנים


על פי החוק בישראל, כל מי שקיבל פטור משירות צבאי יכול להתנדב לשירות לאומי שהוא תחלופה לשירות הצבאי. אוכלוסייה זו כוללת נשים וגברים, ביניהם יהודים, ערבים, חרדים, פטורי גיוס מסיבות שונות, כגון מסיבות רפואיות. בעוד רוב האוכלוסיות המוזכרות כאן מתקבלות בברכה בשירות הלאומי, האוכלוסייה "בנים" גורמת לרוב להרמת גבה במיוחד כשהיא אינה מלווה בבעיות בריאות או באמונה דתית חזקה.

החשיבות בשירות לאומי לבנים

בעבר בנים לא התנדבו לשירות לאומי אם קיבלו פטור רשמי, הם לא חשו לחץ מהסביבה והמדינה כפי שמופנה כלפיהם היום, לחץ לשאת את עול השירות שווה בשווה.
בעבר לא הייתה התעסקות יום יומית רחבה כל כך במי לא שירת ומדוע. אבל ככל שהפערים בחברה הולכים וגדלים, תחושת התסכול שנובעת מתחושת חוסר השיווין גדלה. תחושת התסכול והנטל של המשרתים כבר מזמן לא נחלת הפרט בשיחות משפחתיות. היא צפה לרחובות, לכיכרות ולתקשורת. מי שלא תרם את חלקו יסתובב מעתה עם אות קלון. פרנסתו עלולה להיפגע, שמו עלול להפגע, ואלפי אצבעות מאשימות יופנו כלפיו.



הגורמים לשירות לאומי לבנים

הסיבות שבגינן בנים בוחרים לשרת בשירות הלאומי רבות, בעבר הסיבה העיקרית שבגינה בנים לא היו מתגייסים לצה"ל הייתה בעיות רפואיות שלא אפשרו שירות או בעיות סוציאליות בבית שבגללן המועמד לשירות לא יכול היה לעזוב את הבית ולהתגייס. בנים אלו היו נפלטים לרוב מהמערכת ומקבלים פטור מהשירות בצה"ל וממשיכים בחייהם. שירות לאומי היה לבנות דתיות בלבד.
היום בנים יכולים לבחור בשירות לאומי גם מסיבות פציפיסטיות, רצון לתרום את עצמם לטובת קהילה מסוימת או אולי לקהילה עם צרכים מיוחדים ולא לשירות בצה"ל. בנים עם נטייה מינית הומוסקסואלית לא חייבים היום להתמודד מול המערכת הצבאית הקשוחה ויכולים לבחור בשירות לאומי.


שירות לאומי כאלטרנטיבה לצה"ל

האלטרנטיבות שונות ומגוונות. שירות הלאומי לבנים נעשה לרוב במסגרות חינוכיות, רפואיות או בפעילויות רווחה. במקביל לשירות הלאומי מתקיים בארץ גם שירות אזרחי: "חוק טל" המאפשר לבני ישיבה להתגייס לשירות אזרחי כתחליף לשירות הצבאי.
הרשות האחראית על השירות הלאומי היא "מנהלת השירות האזרחי-לאומי" במשרד המדע והטכנולוגיה. הרשות ויחד איתה אגודות שונות כגון "האגודה להתנדבות ש.ל.מ" (שירות לאומי ממלכתי) פיתחו עם השנים מקומות שירות חדשים וחדשניים שיכולים להתאים גם לשירות לאומי לבנים חילונים כגון: שירות לאומי במשטרת ישראל והשב"כ, חקלאות, עזרה למגן דוד אדום, טיפול באנשים עם מוגבלויות פיזיות וכן שירות לאומי בתפוצות.